Monday, August 15, 2011

Sfertul academic

Romanii traiesc intr-o lume aparte, a nonconformismului, a indiferentei fata de reguli, a lipsei de bun simt , a comoditatii , sub patronajul deja celebrei expresii "las' ca merge si asa". Si indiferent cat de mult as vrea sa fie altfel, si eu sunt un produs al societatii care ma inconjoara si ridic din umeri in majoritatea cazurilor in care incalc o regula a bunelor maniere care mi se pare mie prea complicat sa o respect. Si regula cu regula, milimetru cu milimetru, ne afundam in smârcul unei societăti ale carei valori devin din ce in ce mai lipsite de substanta.

Sa luam bunaoara o traditie împământenita si arhicunoscuta pe meleagurile noastre, sfertul academic. Ea este inteleasa de noi romanii ca si o scuza infailibila la adresa nepunctualitatii , este perfect normal sa intarzii de la o intalnire prestabilita intr-o limita de 15 minute. Traditia asta se potriveste atat de bine cu societatea noastra incat pana acum cateva zile mi se parea ceva atat de firesc si de normal ca nici nu mi-am pus vreodata problema sa verific originea ei. Mare mi-a fost surpriza cand o colega mi-a spus ca in alte tari, sfertul academic nu are nici o legatura cu notiunea de intarziere, si sincer nu-mi venea sa cred asa ceva. Dar avea dreptate, sfertul academic se refera la 15 minute de intarziere numai in Romania :-).

Notiunea de sfert academic isi are o posibila origine in Grecia antica, in Academia lui  Platon , acolo unde discipolii acestuia se intalneau cu 15 minute mai devreme de ora prestabilita pentru inceperea cursului pentru a discuta intre ei ideile predate de filozof in lectia anterioara. Desi pare destul de improbabil ca un astfel de obicei generat ad-hoc de invataceii marelui filosof , sa fi strabatut secole de-a randul sub denumirea de sfert academic, nu este chiar imposibil, daca ne gandim ca denumirea de Academie a reusit performanta respectiva :-).

Intr-un cadru mult mai recent, reintalnim notiunea de sfert academic  in universitati din Germania,Anglia, Austria, Elvetia si tarile nordice , in perioada in care ora exacta in cadrul universitatii se dadea cu ajutorul clopotului bisericii. In aceste universitati, cursurile incepeau efectiv la un sfert de ora dupa ora exacta , si studentii stiau ca atunci cand clopotul batea de ora exacta mai aveau la dispozitie 15 minute pentru a ajunge la timp la inceperea cursului. Sfertul de ora era de altfel necesar in universitati mari in care cursurile se desfasurau in cladiri aflate la o distanta considerabila una fata de alta. Chiar in prezent, notiunea aceasta de curs decalat cu 15 minute se pastreaza in anumite universitati , si studentii sunt anuntati daca un curs este de tipul cum tempore (din latina , cu timp) si incepe la si un sfert , sau sin tempore, adica cursul incepe la ora exacta. Indiferent de ce tip este , cursul incepe insa la ora prestabilita , si nu se admit exceptii :-).

Spre deosebire de alte tari unde mediul academic denota seriozitate si respect , in Romania abuzeaza de cele 15 minute de intarziere atat studentii care ar trebui sa-si respecte profesorii , cat si profesorii , care ar trebui sa reprezinte un exemplu de punctualitate pentru studentii lor. Si atunci te mai miri când prietena te lasa cu ochii in soare 30 de minute ?

1 comment:

  1. Pai 15 minute ale profesorului cu 15 minute ale studentilor cat fac ? Exact 30 :)
    Ma indoiesc de faptul ca numele de "sfert academic" vine chiar de atunci - nu stiu daca "ora" pe timpul ala era impartita tot in 60 de minute si cat de precis se puteau masura acestea. Repet - nu stiu. Totusi sa-ti dau ceva de gandit - nu semnificatia romaneasca e gresita, nici cea nordica: ele sunt acelasi lucru si anume - dupa ce s-a sunat ai 15 minute sa ajungi la clasa ;) Documenteaza-te si vezi. Numai ca la noi, in Romania, pretentia absurda a profesorilor este de a fi in sala exact cand s-a sunat. Acest sfert academic a fost inventat, sa zic asa, tocmai pentru campusurile mari ale universitatilor si intr-adevar, are semnificatia din Romania - o intarziere acceptata de 15 minute (bine, nu e chiar asa, pentru ca acolo, se anunta ora 12:00, sa zicem, si se incepe efectiv la 12:15). La noi pretentia e sa vi chiar la ora anuntata. Documentatia - Wikipedia:
    http://en.wikipedia.org/wiki/Academic_quarter_(class_timing)

    ReplyDelete