Saturday, May 7, 2011

Ghidul incepatorului - schimbarea corzilor la chitara acustica

Sincer vorbind, atunci cand mi-am cumparat chitara nici prin gand nu mi-a trecut ca va trebui sa-i schimb corzile la un moment dat. Nici cea mai vaga urma de idee nu a inflorit in mintea mea, credeam ca am cumparat chitara si gata, o am asa pana la adanci bătrâneți. Pana cand m-am intalnit dupa ceva timp cu un prieten si m-am laudat ca am chitara, si din vorba in vorba ajungem la momentul ala cand ma intreaba 'Si cat de des schimbi corzile ?'. Moment in care mi-a picat fața... 'Aaa .... trebuie si schimbate ? Ca nu mi s-a rupt niciuna ... ' Si de aici a inceput haosul, pt ca nu aveam habar daca ar trebui sa le schimb sau nu. Sau cand . Sau de ce. Si dupa ce am lecturat eu un timp pe internet, intr-un final am ajuns la concluzia ca nu are sens sa-mi schimb corzile ...de ce sa repari ce nu-i stricat. Si am pastrat setul ala de corzi 11 luni , fara sa-mi bat prea mult capul, si nici de curatat nu prea le curatam, ca deh ... ce sens are sa cureți niste sârme. Doar ca prin luna a 9-a de utilizare sunau din ce in ce mai infundat , iar intr-a 10-a acordam chitara si tot ca naiba suna imediat dupa acordare. Ca sa nu mai vorbim ca aveam unele porțiuni pe o coarda care vibrau aiurea. Si am inceput sa cred ca e chitara defecta , ca trebuie ajustata tija din grif, ca trebuie chitara re-fretuita , si alte bazaconii din astea. Pana la urma s-a dovedit ca nu-i trebuia decat un set de corzi nou (ma rog, cred ca schimbara utilizatorului i-ar prinde bine , dar n-are ea norocul asta). Asa incat ... primul sfat al ghidului: schimbati-va corzile, daca nu la 3 luni, macar la 6 si tot ar prinde bine. Un profesionist isi schimba corzile in functie de cat de bine le intretine, cat de mult le uzeaza si in functie de tonalitatea pe care o au. Noi incepatorii putem sa folosim criteriile astea :
- daca chitara suna mai infundat (in comparatie cu un tunner de pe net de exemplu)
- daca corzile erau la origine deschise la culoare si acuma sunt maro
- daca trebuie acordate foarte des
- daca se rupe o coarda (probabil ca nici celelalte nu sunt departe).

De ce avem nevoie la schimbarea corzilor ? In primul rand de un set nou de corzi :-) . Restul obiectelor sunt optionale , dar ar prinde bine sa le aveti la indemana: string winder, cleste de sarma, tuner.

Setul cel nou de corzi , ar fi bine sa fie de aceeasi grosime ca si cel vechi. Daca nu stiti ce grosime a avut, cand mergeti sa-l cumparati, luati cu voi ori chitara ori coarda cea mai groasa, vanzatorul o sa-si dea seama ce va trebuie. Acest lucru e important pentru ca griful chitarii a fost reglat sa suporte optim rezistenta la tensiunea corzilor de grosimea care era inainte, daca puneti o grosime diferita asta se poate reflecta prin usoara indoire a grifului. E destul de greu de vazut cu ochiul liber ,dar o diferenta mica intre distanta dintre lemn si corzi , la capul grifului si la mijlocul lui o sa o percepeti in tonalitatea chitarii in curand. La o chitara acustica se poate trece de la mediu la subtire sau gros si fara reglaj din grif, dar din cate am inteles, electricele sunt mai sensibile (insa nu pot confirma). Reglajul in grif se face cu o cheie imbus, folosind  cheia in capatul tijei accesibil prin gaura de sunet. Maaaaaare grija , operatia asta ar trebui facuta numai de un profesionist.

String winder-ul este o manivela cu dubla functionalitate, foloseste la invartirea cheilor cu care se intind corzile, si la scoaterea dopurilor cu care sunt prinse corzile in punte, jos sub gaura de sunet. Se poate si fara el, dar munca este mult usurata prin prezenta acestui obiect, si avand in vedere ca e ieftin ca braga (gasiti la 5-10 lei), isi merita banii. Eu la prima schimbare de corzi nu am avut winder, am scos dopurile cu șurubelnița, si am invartit cheile cu manuța... vai si amar.

Cleștele de sarma e necesar numai daca  vreti sa taiati surplusul de coarda ramas. Am auzit din vreo doua surse diferite ca e bine sa fie taiate pentru ca daca raman se dezacordeaza chitara un pic mai repede ... nu pot sa confirm asta, dar din punct de vedere estetic , corzile lasate intregi arata ca naiba :-D. Oricum , pentru taierea lor va trebuie sigur un clește de sarma , patent , sau alta unealta capabila sa taie sarma oțelita. Nu încercați cu unghiera ca nu merge ... am incercat eu si n-am reusit decat sa știrbesc unghiera de pomana.

Daca aveti toate cele de trebuinta la indemana, purcedeti la a cauta pe youtube un tutorial video care sa va arate miscarile clar. Sunt si tutoriale scrise , dar video mie mi se pare mai util si mai usor de urmarit. Urmariti cu mare atentie partea in care se arata sau se descrie cum trebuie introdusa si infasurata coarda pe cui, pentru ca e foarte importanta. In tutorialul pe care l-am ales eu , persoana se misca foarte repede, ar fi bine sa nu va lase impresia ca e asa usor, el are o gramada de experienta la activ, mai urmariti si alte tutoriale.

Schimbarea corzilor se face una cate una, sau maxim cate doua odata, tot din motive de menținere a tensiunii in griful chitarii. Un alt motiv ar fi ca daca sunteti la prima schimbare de corzi si le dati pe toate jos, iar pe cele noi le-ati despachetat deja, mai mult ca sigur ca o sa aveti probleme in identificarea corzilor care trebuie puse pe chitara , in special la corzile mai subtiri acolo unde diferenta de la o coarda la alta e abia perceptibila. Deci, va recomand sa scoateti corzile noi din plicul protector tot una cate una in momentul cand le vine randul sa fie schimbate :-).

Presupunand ca intreaga operatie s-a incheiat cu succes, urmeaza faza de acordare a chitarii unde o sa va trebuiasca un tuner, fie unul fizic , diapazon sau tuner digital , fie unul software, pe calculator , cu ajutorul microfonului. Eu prefer varianta software , ca nu costa nimic daca ai deja calculator si microfon,si sunt o gramada din astea pe net.

Daca ati depasit si faza de acordare si toate corzile suna perfect cand sunt lovite separat, urmeaza o mica surpriza ... neplacuta. In majoritatea cazurilor, la chitara acustica, nu stiu daca si la celelalte, corzile nou schimbate nu suna bine, nu vibreaza la unison cum ar trebui. Sincer, nu prea stiu cum sa exprim chestia asta bine, dar o sa auziti clar diferenta, o aude si un afon cred. Efectiv, fiecare coarda luata in parte vibreaza corect dar impreuna vibreaza aiurea. Trist este ca nici un tutorial de pe net despre inlocuirea corzilor nu pomeneste de chestia asta, te lovesti de ea la locul faptei , si ti se pare ca n-ai facut ceva bine. Si incepi sa le reacordezi , si sa le re-reacordezi , iar daca esti suficient de insistent reușești sa rupi una sau doua in timpul asta (eu am reusit). Dupa ce am mai dat banii pe un alt set de corzi, si am mers la un specialist sa mi le inlocuiasca, am aflat de la acelasi specialist ca e un efect normal ... si ca trece dupa vreo 4-5 zile daca lași chitara in pace. Se pare ca exista si o metoda de a rezolva problema asta mult mai repede prin intinderea corzilor, dar nu am aplicat-o niciodata, mi se pare cam complicata si as prefera sa o vad cu ochii mei înainte sa o testez de unul singur pe chitara.

No comments:

Post a Comment